Fashion.bg » Речник за красота и козметика » Фолиева киселина
Фолиевата киселина (фолацин, фолат, витамин В9) е водоразтворим витамин от групата В, известен още като витамин М.
Фолиевата киселина е важна за образуване на червените кръвни телца, нуклеиновите киселини и деленето на клетките. Способства за белтъчния метаболизъм. Тя е необходима и за оползотворяването на захарите и аминокиселините. Фолиевата киселина намалява риска от сърдечни заболявания и предпазва от родилни дефекти.
Препоръчителната дневна доза за възрастни е от 180 до 200 мкг, двойно по-голяма за бременни, а за кърмачки – 280 мкг, тъй като подпомага лактацията.
Други ползи са, че предпазва от чревни паразити и хранителни отравяния, придава здрав вид на кожата, има обезболяващо действие и подобрява апетита. Предпазва от афти и анемия.
Най-добри естествени източници са тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, черен дроб, яйчен жълтък, пъпеш, диня, тиква, кайсии, авокадо, фасул, домати, пълнозърнесто брашно.
Храни, богати на витамин B12 и фолиева киселина
Какво е фолиева киселина и защо имаме нужда от нея?
Мегалобластна анемия – дефицит на витамин В12 и фолиева киселина
Фолиевата киселина - вълшебният витамин
Тази ценна, ценна фолиева киселина
Високите нива на фолиева киселина мога да предизвикат рак
Фолиева киселина и креатин забавят стареенето на кожата
Фолиевата киселина увеличава мъжката потентност
Незаменимата фолиева киселина
Подготовка преди раждане - фолиева киселина - и други минерали
Фолиевата киселина - жизнено важна за предотвъртяване на родилни дефекти при бебето
Фолиева киселина – защо е толкова важна?
Какво е фолиевата киселина и от къде можем да си я набавим?
Фолиева киселина — Уикипедия
Фолиева киселина (фолацин, фолат, витамин В9)